ElmUS.biZ

Този проект бе съфинансиран от Столична програма Култура 2012 г. на Столична община
и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.

ПредставлениетоПриказкитеМузикатаРисункитеИзпълнителите
Майка ми Гъската

Под почетния патронаж на
Н. пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан,
посланик на Република Франция.

Споделете
в Google+
Споделете
в Twitter
Споделете
във Facebook
Майка ми Гъската
балетът

Play / Pause

Вижте нотите
Отпечатайте

или как музиката разказва приказки
за деца от всички възрасти

Музиката на Морис Равел

Оригиналът за пиано на четири ръце

През 1908 г. Морис Равел пише Павана за Спящата красавица за децата на свои приятели – малките Мими и Жан Годебски, които тогава са на 6 и 7 годинки. Така се ражда идеята за цикъл от пет детски пиеси за пиано на четири ръце по приказни сюжети. По Шарл Перо композиторът създава още Малечко-Палечко и Вълшебната градина, Разговорите на Красавицата и Звяра е по едноименната приказка на Мадам дю Бомон, а Грозното момиченце, императрица на пагодите е по приказката Зеленият Дракон на Мадам д'Олноа.

Първото изпълнение на сцена е било през 1910 г. – в същата година, в която е и първата публикация на музиката от парижкото издателство Дюран и синове.

Ето тук петте детски пиеси за пиано на четири ръце в изпълнение на прекрасните пианисти, братята Лукас и Артур Юсен.

Оркестровата сюита

Освен много добър пианист, Морис Равел е и гениален оркестратор. На следващата година той облича създадената музика за пиано на четири ръце в дрехите на симфоничния оркестър и създава оркестровата сюита Майка ми Гъската, която се радва на успех още от премиерното си изпълнение в Париж през 1911 г.

Ето оркестровата версия на сюитата Майка ми Гъската в едно чудесно изпълнение от оркестъра на Западногерманското радио в Кьолн под диригентството на немския маестро Кристоф Ешенбах.

Балетът

През 1912 г. е премиерата на балета, написан върху същата музика, към която Морис Равел добавя още няколко сцени. Тук на музиката на последната пиеса от сюитата стои надсловът: Апотеоз, който възхвалява света на приказките и чрез тях показаните на най-малките слушатели житейски добродетели, които ние – възрастните – честичко забравяме.

Ето едно прекрасно концертно изпълнение на музиката към балета на Филхармоничния оркестър на Френското радио от 2010 г. с диригент Мюнг-Вун Чунг.

Транскрипцията за брас квинтет

В спектакъла Майка ми Гъската музикантите на сцената изпълняват сюитата на Морис Равел в оригинален аранжимент за брас квинтет на Ивайло Христов. Можете да разлистите нотите, като посетите страницата на Издатество Елм.